Tko jos ne voli muffine?! [by Ana]

Prošli put sam s vama podijelila recept s najvećom zvijezdom jeseni – tikvom. No iako tikva dominira u mojoj kuhinji zadnjih mjesec dana i u slanim i u slatkim jelima, jesen nam donosi još divnih plodova, a jedna od njih se na našem jelovniku nalazi gotovo svakodnevno. Pretpostavljate, riječ je o jabuci. Jabuke se koriste na razne načine; u smoothiejima, keksima, biskvitima, štrudlama, gibanicama, pitama, rižotima, pekmezima, mogu se jesti pečene s punjenjima, pečene s povrćem, karamelizirane, u umacima za meso, sušene kao čips… Inspiracija je nepresušna, ali nemojmo zaboraviti da su zbog bogatstva vitaminima i mineralima ipak najbolje sirove! Trenutno se mogu pronaći na svakom koraku, ali savjetujem da potražite domaće koje možete bez straha jesti s korom kako biste dobili ono najbolje što nam priroda nudi. 😀

U zadnjih dva tjedna nekoliko puta sam radila deserte s jabukama; pitu, mini tartove, štrudlu…a s vama ću podijelit ovaj posljednji – muffine s rogačem i jabukama. Dok pišem ovo razmišljam jesam li toliki muffinoljubac da od sveg navedenog pišem baš ovaj recept? Moguće. Muffini su se svima uvukli pod kožu. Jesu li punjeni, prazni, s voćem, s čokoladom, slani, svatko ima svoju najdražu verziju. Mene očaravaju svi (a što ću, volim jest!), a osim okusima osvajaju me i jednostavnošću. Vole ih i djeca, a u zdravijim kombinacijama mogu poslužiti kao izvrsna užina u školi, na fakultetu, poslu… Ako imate dobar recept koju god kombinaciju radili ispast će fino, a za cijeli proces nećete potrošiti više od 30-45 minuta.

Ovi kolačići su nekakva klasična kombinacija onoga s čime se jabuke lijepo sljubljuju – rogača, cimeta, ruma i muškatnog oraščića. Od navedene količine sastojaka ispast će vam 9 velikih ili 11-12 manjih muffina, ovisno kakve košarice koristite, ove koje sam ja koristila su veće pa je ispalo 9 velikih muffina.

blog1 (1)

SASTOJCI:

1 jaje

2 žlice meda

¾ čaše* mlijeka

1/3 čaše rastopljenog maslaca

2 žlice ruma (po želji)

1 ½ čaša oštrog pirovog (ili pšeničnog) brašna

½ čaše rogača

3 kavene žličice praška za pecivo

½ kavene žličice soli

1 žličica cimeta

na vrh noža muškatnog oraščića**

2 jabuke srednje veličine narezane na manje kockice

*1 čaša = 200 ml

**pripazite s doziranjem muškatnog oraščića jer je intenzivne arome, ako pretjerate dominirat će okusom, a cilj je dobiti onaj mali fini „kick“ 🙂

blog2 (1)

PRIPREMA:

Prije nego što krenete raditi jaje i mlijeko ostavite da se ugriju na sobnu temperaturu. Kad su se ugrijali u jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugoj sve mokre osim maslaca. Maslac stavite u lonac i zagrijavajte. Kad je do pola otopljen maknite s vatre i miješajte dok se ne rastopi. Ostavite minutu – dvije da se malo ohladi i polako ulijevajte u smjesu s jajetom, istovremeno miješajući istu. Kad su se svi mokri sastojci dobro povezali umiješajte suhe. Smjesa će bit jako gusta, no ne brinite. 🙂 Jabuke narežite na manje kockice i umiješajte u smjesu. Pećnicu zagrijte na 200°, napunite košarice za muffine* i pecite 20 – 25 minuta, ovisno o pećnici. Možete navaliti dok su još topli, a možete uživati u njima i kasnije uz šalicu toplog mlijeka ili finog čaja.

*Ako muffine po vrhu pospete kristal šećerom nakon pečenja i hlađenja stvorit će se fina hrskava korica. 😉

blog3 (1)

Da bi iz ovoga dobili bazni recept za koje god muffine poželite (npr. čokoladne!) rogač zamijenite istom količinom brašna, to jest umjesto 1 i pol čašu brašna + pola čaše rogača stavite 2 čaše brašna. 😉

Jeste li i vi muffinoljupci i kakve kolače s jabukama volite? 😀

Ana

Oglasi

4 thoughts on “Tko jos ne voli muffine?! [by Ana]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s