Keksi s limunom i brusnicama [by Ana]

Iako je tek završio studeni sve polako hvata onaj božićni duh, pa tako i mene. Pošto je ovo prvi Božić da radim malo „zdravije“ kolače s pripremama sam počela ranije. Keksi su jedna od onih slastica s kojima sam uvijek imala problema pa sam izradu tijesta prepuštala majci. Ove godine sam se primila izazova izrade prhkog tijesta za pite i kekse i do sad sam napravila x varijacija u sastojcima i omjerima, bilo je tu sveg i svačeg, više i manje uspješnih rezultata, a recept koji ću s vama podijeliti je jedan od uspješnih i često ga koristim kao bazu koju kasnije mijenjam ovisno o tome s čime i kojeg okusa kekse želim. Sva prhka tijesta izrađujem uglavnom od kombinacije jednog brašna koje sadrži gluten i jednog koje ne sadrži. Za ove kekse koristim kombinaciju pirovog i prosenog brašna, nekako mi je ta najbolja, a s obzirom da proseno brašno ne sadrži gluten svi keksi budu prhkiji, a biskviti rahliji. Proso je must have u mojoj kuhinji.

SASTOJCI (za ~45 keksa):

150 g oštrog pirovog brašna

100 g prosenog brašna

pola žličice sode bikarbone

naribana korica jednog limuna

125 g biljne masti

sok od pola limuna

stevija (ili 3 žlice šećera)

5 žlica jogurta

pola čaše suhih brusnica

+ Ako ne koristite pirovo i proseno brašno možete ih zamijeniti oštrim pšeničnim, a za vegansku verziju jogurt se može zamijeniti sojinim ili zobenim vrhnjem. 😉

PRIPREMA:

Pomiješajte brašno, sodu, steviju i limunovu koricu pa u to dodajte na komadiće izrezanu i dobro ohlađenu biljnu mast. Biljna mast je mekša od maslaca pa je volim staviti u zamrzivač da bude čvršća kako bi lakše mogla radit s njom. Brašno i mast lagano trljajte među prstima kako bi dobili finu pijeskastu teksturu kao na slici.

cookies1

Kad ste brašno izradili s mašću dodajte limunov sok i jogurt i lagano formirajte tijesto. Kad je na pola formirano dodajte nasjeckane brusnice i zamijesite tijesto sa što manje stiskanja i „gnjavljenja“.

cookies2

Tanko ga razvaljajte (2-3mm debljine) jer će se keksi tijekom pečenja malo napuhnuti. Peku se na 160°, 15-17 minuta, ovisno o pećnici. Nakon što se ohlade će otvrdnuti i biti prhkiji, a u zatvorenoj kutiji mogu stajati dva tjedna pa su tako idealni kolačići za nadolazeće blagdane. 🙂

COOKIES3

Kakve kolačiće ćete vi raditi za nadolazeće blagdane? 😉

Ana

Oglasi

3 thoughts on “Keksi s limunom i brusnicama [by Ana]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s