Kuglof s datuljama [by Ana]

Glavna stvar u našoj kući zadnja dva tjedna su datulje, svaki put kad netko ode u kupovinu vrati se s barem tri paketa datulja. Pretpostavljam da je to jedna od onih faza kad nas nešto uhvati pa to tamanimo dok nam ne prisjedne, a oni su eto u fazi datulja. Datulje volim i ja, zbog slatkoće često ih koristim umjesto meda, a jedna osoba mi je otkrila da su super i za zaslađivanje kave. 🙂

Već neko vrijeme eksperimentiram s kolačima s datuljama, a ovaj put s vama dijelim recept za kuglof. Tradicionalni kuglof se radi od dizanog tijesta, ali kod nas se pod „kuglof“ prihvaća većina kolača koji se peku u visokim okruglim kalupima s rupom u sredini. Takav kalup sam nabavila prije nešto više od mjesec dana i nikako da se odlučim na korištenje. Kuglof, u kojem god izdanju bio, za mene je božićni kolač i sad je tek „pravo“ vrijeme da ga počnem koristiti. Uz ovaj kolač kuća zamiriše po kakau i datuljama, najbolji je dok je topao, uz šalicu finog čaja, a možete ga jesti i s pekmezom. 🙂

blog1 (2)

SASTOJCI:

2 jaja

200 g paste od datulja*

75 ml mlake vode

50 ml maslinovog ulja

125 g oštrog pirovog (ili pšeničnog) brašna

2 žlice kakaa

1 žličica praška za pecivo

1 žličica sode bikarbone

prstohvat soli

*Gotovu pastu možete zamijeniti tako da odvagnete 200 grama suhih datulja, prelijete ih toplom vodom i ostavite močiti preko noći. Drugi dan ih procijedite i štapnim mikserom izmiksajte u glatku pastu.

blog2 (2)

PRIPREMA:

Pjenasto umutite jaja i polako dodajte pastu od datulja. Kad su jaja i pasta dobro izmiješani dodajte ostale mokre sastojke. Brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol posebno pomiješajte i prosijte u mokru smjesu. Kad je sve dobro povezano smjesu izlijte u kalup i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 170°. Kuglof koji sam ja radila bio je pečen za 45 minuta. Nakon pola sata provjerite u kojoj je fazi pečenja jer vrijeme varira ovisno o pećnici i obliku kolača, a važno je da kolač zadrži svoju sočnost koja će potrajati i nekoliko dana. 😀

blog3 (1)

Koje kolače vi smatrate neizostavnima u vrijeme blagdana? 😉

Ana

Oglasi

2 thoughts on “Kuglof s datuljama [by Ana]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s