“Brownie” kolac [by Ana]

Već par tjedana vam nisam ništa pisala, a pekla sam puuuno kolača. U zadnjih mjesec dana su se zaredali čokoladni kolači i oni s kakaom, pa rekoh zašto ne nastaviti niz. Ovaj recept koristim i za muffine i za „browniese“, ovisno o omjerima i vrsti sastojaka. Kvazi brownies kolač teksturom nije gust, rahao je zahvaljujući ječmenom brašnu. Ječmeno brašno sam otkrila prije par mjeseci i do sada ga nikad nisam koristila kao jedino brašno u kolačima, kruhu i sl., ali s ovim sam se ugodno iznenadila. Ako pak koristite pšenično brašno tekstura će biti puno gušća i kolač će biti kompaktniji. U ovaj kolač možete dodati čokoladu, orašaste plodove, suho voće, što god vam padne na pamet, a ja sam se ovaj put odlučila za višnje čija kiselost odlično parira slatkoći.

1

SASTOJCI (za kalup veličine A4):

1 jaje

2 žlice sirupa od datulja + 1 žlica meda (ili samo med, šećer, prema želji)

35 ml rastopljenog maslaca

75 ml punomasnog jogurta

1 šalica ječmenog (ili pšeničnog) brašna (200 ml)

2 ravne žlice kakaa

½ žličice praška za pecivo

prstohvat soli

1 staklenka kompota od višanja – odvagati 200 grama višanja

PRELJEV:

2 žlice meda

~1,5 dcl soka od kompota od višanja

preostale višnje (~150 g)

2

PRIPREMA:

U velikoj zdjeli pomiješajte sve mokre sastojke. U to prosijte sve suhe sastojke koje ste prethodno dobro izmiješali. Na kraju dodajte ocijeđene višnje i smjesu prelijte u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup. Kolač se peče na 200°, 20-ak minuta.

Dok se kolač peče pripremite preljev – pomiješajte med, sok od višanja i višnje i stavite kuhati na laganu vatru. Cilj je da kuhanjem ispari višak vode i nastane gušći sirup. Dok se sirup kuha nemojte se micati od štednjaka jer će višak vode brzo ispariti, a sirup će postati sjajan i početi se zgušnjavati. Gustoću sirupa prilagodite svojem ukusu, ali imajte na obziru da se hlađenjem dosta stisne. Test gustoće možete napraviti na isti način kao i kod kuhanja pekmeza: uzmite jedan mali tanjurić i stavite ga na desetak minuta u frižider. Kad se sirup počne zgušnjavati malo sirupa kapnite na tanjurić da se ohladi i time ćete vidjeti pravu gustoću. Meni osobno najidealniji je kada je gustoće kao med, ali ako ga mislite preliti preko cijelog kolača u tanjem sloju onda neka bude rjeđi.

3

* * *

Volite li browniese? 😉

Ana

Om & nom

Oglasi

3 thoughts on ““Brownie” kolac [by Ana]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s