Brownies kolaci sa slanutkom [by Ana]

Sa zdravijim varijantama browniesa eksperimentiram već neko vrijeme, a ovi sa slanutkom su već dugo na „to do“ listi. Slanutak (ali i batat, cikla i sl.) nije neobična kombinacija u kolačima, ali kod nas su takvi kolači još uvijek slabo zastupljeni. Na brownies sa slanutkom sam naišla još prošle godine dok sam proučavala razne varijante browniesa. Postoje varijante bez šećera, bez maslaca, bez brašna, pa ako vas ovo zainteresira svakako preporučujem da istražite. Ova varijanta je moje mašte djelo, a pošto sam nedavno radila i prave i ove brownies mogu reći da je tekstura slična, ali razlika u okusu je drastična. No, uvijek ću se odlučiti za ove bez šećera, upravo zato jer što su manje slatki, lakši i zdraviji. 🙂

SASTOJCI:

140 g kuhanog slanutka

2 jaja

100 g sirupa od datulja*

80 g rastopljenog gheeja (ili maslaca)

25 g maslinovog ulja

50 g nezaslađenog kakaa

25 g heljdinog brašna

prstohvat soli

*100 g sirupa od datulja je količina dostatna za minimalnu slatkoću i prilagođena je mom ukusu i navikama. Probajte smjesu i zasladite po želji!

PRIPREMA:

Slanutak izblendajte u pire, umiješajte jaja, maslac, ulje, sirup od datulja i povežite smjesu. Suhe sastojke zajedno pomiješajte i prosijte u mokre i sjedinite smjesu. Izlijte u kalup koji ste prethodno namastili i pobrašnili ili obložili papirom za pečenje. Kolač pecite otprilike 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Vrijeme pečenja ovisi o jačini vaše pećnice , ali otprilike kad se stvori korica na kolači i kad ima još malo mrvica na čačkalici kad ga ubodete je gotov. Uzmite u obzir da se kolač dodatno stisne tijekom hlađenja.

Ako želite u smjesu možete dodati i pastu od datulja, orašaste plodove, jagode, nešto treće, ili ako baš ne možete bez čokolade onda nasjeckanu čokoladu. 😉

* * *

Ako odlučite isprobati ovaj recept svakako pošaljite svoje fotke! 

Ana

Om & nom

Oglasi

2 thoughts on “Brownies kolaci sa slanutkom [by Ana]

  1. Mila kaže:

    A mislila sam da sam probala browniese u svim mogućim varijantama 😉 Hvala na ovom receptu, čini se kao zanimljiva kombinacija i sigurno će i on jednom doći na red. Samo, bez čokolade nikako 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s